Mikromeierei on EMÜ Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi, toiduteaduse ja –hügieeni osakonna õppe-, katse- ja arendustöö laboratoorium, mis käivitati 2007. aasta septembris.
Maaülikooli endise peahoone keldrikorruselt leiab peaaegu kõik seadmed, mida ühes õiges piimatööstuses vaja läheb. Ent tööstuses võtab üks masin enda alla terve suure ruumi, siis sealsed aparaadid mahuvad ära kahte tuppa.
Meierei masinad on tööstuses kasutatavate miniatuursed koopiad, seepärast on ka nimi mikromeierei.
Mikromeierei plussiks on asjaolu, et piimatoodete tegemist harjutades saab läbi ajada suurte kulutusteta ja kasutada väiksemaid koguseid kui päristööstuses.
Mikromeiereil on mitu otstarvet. Kõige tähtsam on mõistagi tudengite õpetamine kaasaegsel tasemel. Seal saavad õppust piimatehnoloogia ja loomakasvatuse õppurid.
Meiereis saavad tulevased piimatööstuste spetsialistid harjuda ka hügieeninõuete täitmisega. Praktikumides tuleb kanda kitlit ja mütsi, just täpselt nii, nagu ka pärast lõpetamist ettevõttes tööd tehes.
Kuid lisaks õppetööle on maaülikooli meierei uksed avatud piimandusspetsialistidele, kes saavad teha seal tootearendust ja välja töötada uusi tehnoloogilisi lahendusi.
Eestis on selline mikromeierei ainulaadne.
http://www.emu.ee/356229
Maaülikooli endise peahoone keldrikorruselt leiab peaaegu kõik seadmed, mida ühes õiges piimatööstuses vaja läheb. Ent tööstuses võtab üks masin enda alla terve suure ruumi, siis sealsed aparaadid mahuvad ära kahte tuppa.
Meierei masinad on tööstuses kasutatavate miniatuursed koopiad, seepärast on ka nimi mikromeierei.
Mikromeierei plussiks on asjaolu, et piimatoodete tegemist harjutades saab läbi ajada suurte kulutusteta ja kasutada väiksemaid koguseid kui päristööstuses.
Mikromeiereil on mitu otstarvet. Kõige tähtsam on mõistagi tudengite õpetamine kaasaegsel tasemel. Seal saavad õppust piimatehnoloogia ja loomakasvatuse õppurid.
Meiereis saavad tulevased piimatööstuste spetsialistid harjuda ka hügieeninõuete täitmisega. Praktikumides tuleb kanda kitlit ja mütsi, just täpselt nii, nagu ka pärast lõpetamist ettevõttes tööd tehes.
Kuid lisaks õppetööle on maaülikooli meierei uksed avatud piimandusspetsialistidele, kes saavad teha seal tootearendust ja välja töötada uusi tehnoloogilisi lahendusi.
Eestis on selline mikromeierei ainulaadne.
http://www.emu.ee/356229
Piima ennast valmistatakse järgmiselt:
1.Kõigempealt määratakse piima rasvasisaldus.
2.Järgmisena eraldatakse piim lõssiks ja kooreks, seda tehakse separaatori abil. Kui piim on liiga rasvane, siis lahjendamiseks lisatakse lõssi. Seejärel mõõdetakse rasvasisaldus uuesti.
Separaator
3.Edasi läheb piim homogenisaatorisse.Homogenisaatoris tekib piima pinnale rasvakihti ja suured rasvatükid suunatakse läbi väga väikese pilu ning need muutuvad nii väikesteks, et enam pinnale ei tõuse.
4.Viimasena hävitatakse piimas olevad bakterid pastörisaatori abil. Piima kuumutatakse temperatuuril 72-74°C 15-20 sekundit. Seejärel piim jälle jahutatakse maha ning valmis ta ongi.
Pastörisaator
Masinatest nägime veel ka jäätisemasinat. See pidavat olema kõige populaarsem, kuid ka üks pirtsakaimaid aparaate – esimeste kasutuskordade ajal pritsis ta tudengid ja õppejõud jäätisega kokku, nüüd suudetakse teda juba veidi taltsutada.

Jäätisemasin (vasakul)
Käik mikromeiereis oli tõesti väga põnev ja huvitav , eriti just selle pärast, et ise sai lähedalt piima valmistamise protsessi näha ning maitsta lõssi ja koort.
No comments:
Post a Comment